Liikunta Suomussalmi

Nälkämaan liikuntamahdollisuudet

Mikä täällä kaupungissa vit…ketuttaa? Liikuntajuttujen etäisyys/kalleus.

Ilman muuta voit vetää sata punnerrusta ja viisikymmentä lankkua ilmaiseksi kotona ja kävellä taas kerran sen saman kuntokolmosen. Toimiihan se.

Mitään toimi. Kuntosalikortti toimii, jos maksaa jaksaa.

Tämä on vinkki tuotantoyhtiöille, tehkää seuraava Suurin pudottaja Suomussalmella! Lähtisin mukaan vaikka heti huomenna. Ylihuomisesta ei kukaan tiedä.

En puhu nyt lainkaan Hossan uuden kansallispuiston erämaista http://hossa.fi/kansallispuisto tai Raatteentien maratonista http://raatteenmaraton.endurancekainuu.fi/fi/, vaan siitä mikä on saavutettavissa aivan tylsästä kuntakeskuksesta käsin.

Frisbee-golf


Frisbeegolf-rata järven rannalla viitostien varressa keskustassa. Jos ajatte kohti Kuusamoa tai Kajaania, pysähtykää ja kokeilkaa. Jos laji on uusi, kylpylästä voi vuokrata frisbeegolfeja jotain euron hintaan. Jopa heinäkuussa parhaana lomakautena tilaa on, usein saa koko Jätkänpuiston itselleen. Olen pelannut kerran niin, että toinen ”pelaava” seurue oli poroperhe. Mieluummin kuitenkin ihmiset, ei huvittanut heittää kiekkoa kohti urosporon intensiivisen katseen yläpuolella keikkuvia sarvia.

Toiseen suuntaan vilkaistessa voit hyvällä tuurilla nähdä Kianta-laivan palaavan Turjanlinnan kierrokseltaan.
Laiva lähtee kesäaikaan klo 11 ja klo 15 ja palaa parin tunnin päästä. http://www.suomussalmi.fi/matkailija/nahtavyydet_ja_kayntikohteet/ilmari_kianto_ja_turjanlinna/kianta-laivaristeilyt_turjanlinnaan

Urheilukenttä

Tavallinen urheilukenttä. Matkaa noin kilometri keskustasta. Edelleen – tilaa on. Voit hypätä korkeutta/pituutta jne. Ennen kaikkea juosta (…tai yrittää juosta) pitkin aitoa kentän juoksurataa. Tulee tosi urheilullinen fiilis!

Rata on joustava painavallekin kävelijälle, käy vähemmän niveliin kuin lenkkipolku. Vetäisin Cooperin. Nyt on suuri houkutus vetäistä huono vitsi…eli tulos 12 minuuttia!

Oli se, mutta jos kilometreistä puhutaan, Rammsteinin ja parin muun vanhan hevin voimalla sain tulokseksi 1,1 km.

Pistä paremmaksi. Itse ainakin aion vielä pistää.

 

 

 

 

Lenkki/patikointipolut

Kylpylähotellin (jossa kuntosalikin) takaa lähtee tälläinen polku

Opasteista puuttuu outoa kyllä itse Haverinen, jonne on vain noin 5 km eli edestakaisin 10 km.  Itse voi päättää lenkin pituuden. Mulla se ylti tällä kertaa parisataa metriä – siis jopa noille kylteille saakka.

 

 

 

Kylpylä/kuntosali

Tämä on näistä ainoa, joka ei ole ilmainen, mutta erittäin edullinen. http://www.suomussalmi.fi/kuntalainen/palvelut/kiannon_kuohut/hinnasto

Vuosikortti 260 euroa. Tekee kuukaudessa 21,66 eur! Kylpylä ja kuntosali 22 eurolla kuukaudessa, ihan epistä kaupungista katsottuna. Tai eeppistä, kuten nuoriso sanoo. Ei kertamaksutkaan päätä huimaa. http://www.suomussalmi.fi/kiannonkuohut

 

Ulkokuntosali

Kesällä on vielä ilmaisempaa, kylpylän vieressä, uudet nykyaikaiset laitteet. Tilaa on. Ilmaista on. Vieressä leikkipuisto lapsille.

 

 

Lisäksi järvien uimarannat. Jätkänpuistossa on yksi virallisista. Siellä voi olla jokunen ihminen jos on lämmintä. Ei monta. Epävirallisesta kerron sitten kun joku järjestää sen suurimman pudottajan.

Tälläistä Suomussalmella vuonna 2017. Mitä olisi sanonut Ilmari Kianto, soutaessaan, patikoidessaan kilometrejä laskematta asioilleen kirkonkylään, hiihtäessään, rospuuttokelien piinatessa, näistä kaikista turhuuksista, joita ei tehdä minnekään pääsemisen vuoksi, vaan itse tekemisen vuoksi.

Jos realistisia ollaan, Kianto ei tehnyt kotitöitä, jotka siihen aikaan veivät koko päivän. Oli nainen (naisia!) niitä tekemässä. Luulenpa, että Kianto olisi nauttinut näistä huvituksista.

Kerroin nyt vain liikunnasta. Suomussalmella on myös kulttuuritarjontaa. Lyhyesti: Noin 8000 asukkaan kunnassa oma teatteri Retikka http://www.teatteriretikka.net, 30 kilometriä Kuusamoon päin Reijo Kelan ”Hiljainen kansa” taideteos https://www.niittykahvila.fi/hiljainen-kansa. Tietysti se Turjanlinna ja  jokakesäinen Suomussalmi-Rock jii än ee.

Jätkänpuiston jatkeena on puisto jossa on Ilmari Kiannon patsas. Kesä Kasiysiin sain alkuidean Ilmari Kiannon ”Vanhasta postineidistä”, tässä olen etsimässä inspiraatiota seuraavaan kirjaan Kiannon jalkojenvälistä.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.