Liikunta Suomussalmi

Liikunta korpimailla – suossa rämpimistä vai jotain muuta?

Niin arvasin tämän, vaikka en hankkeesta ole kuullutkaan ennen tätä päivää. Suomussalmi on valittu Euroopan urheilupääkaupungiksi!  https://ajankohtaista.suomussalmi.fi/2017/09/14/suomussalmi-valittu-european-town-of-sport-2018-voittajaksi/

Oli pakko uudistaa heinäkuinen ”Liikuntamahdollisuudet Nälkämaassa” kirjoitus vähän asiallisemmaksi tuon kunnian kunniaksi.

Tuo urheilupääkaupunkilaisuus tulee varmasti suurelta osin juuri ”kaupungin” korpien ansiosta. Itse haluan nostaa edelleen esille näitä city-harrastusmahdollisuuksia.

Moni tietää, että Hossa on Suomen uusin kansallispuistoksi nimetty alue. Riittää patikointireittejä, kalastusmahdollisuuksia, metsähallituksen majoja ja kirkasvetisiä lampia. Moni tuntee Raatteentien. Onpa siellä juostu juuri maratonikin. Olisin minäkin juossut ja lujaa, koska siellä on karhujen kuvauspaikkoja!

Kun kyllästyt Hossaan ja päätät lähteä takaisin etelään, jarruta noin kolmekymmentä kilometriä ennen Suomussalmea, ota selfie turvepään kanssa https://www.niittykahvila.fi/hiljainen-kansa ja jatka matkaasi, mutta pysähdy Suomussalmen kuntakeskukseen. Vuokraa hotellihuone.

Jos ja kun olet liikunnallinen ihminen, edessä on vaikeuksia. Valinnan vaikeuksia. Mitä voisit tehdä? Heti sen jälkeen, kun olet päivittänyt turvepääkuvasi facebookiin.

Frisbee-golf

Frisbeegolf-rata sijaitsee järven rannalla keskustassa. Jos laji on uusi, kylpylästä voi vuokrata frisbeegolf-kiekkoja euron hintaan.

Jopa heinäkuussa parhaana lomakautena on reilusti tilaa, usein saa koko Jätkänpuiston itselleen. Tai saa niin kauan, ennen kuin Suomussalmesta tulee ensi vuonna Euroopan urheilupääkaupunki, silloin siellä on ehkä koko Eurooppa!

Toiseen suuntaan vilkaistessa voit hyvällä tuurilla nähdä Kianta-laivan palaavan Turjanlinnan kierrokseltaan. Pientä liikuntaa saat, jos lähdet mukaan, koska perillä kävellään ja seisotaan, samalla kun kuunnellaan tarinoita. http://www.suomussalmi.fi/matkailija/nahtavyydet_ja_kayntikohteet/ilmari_kianto_ja_turjanlinna/kianta-laivaristeilyt_turjanlinnaan

Urheilukenttä

Ovatko aiemmat kokemuksesi urheilukentistä koulun tuskacooperit tai television MM-kisat ja tunnet kuuluvasi urheilukentälle yhtä luontevasti kuin kissa uima-altaaseen? Mene silti. Matkaa urheilukentälle on noin kilometri keskustasta. Edelleen – tilaa on. Kentällä voit hypätä korkeutta tai pituutta, työntää kuulaa, heittää keihästä tai moukaria (omat keihäät ja moukarit mukaan.) Ennen muuta juosta pitkin oikeaa urheilukentän rataa. Tulee ammattilainen urheilufiilis vaikka olisit sunnuntaikävelijä.

 Rata sopii sekä nopeille että hitaille ja käy vähemmän niveliin kuin lenkkipolku.
 Pistä paremmaksi.

Lenkki/patikointipolut

Kylpylähotellin (jossa kuntosalikin sijaitsee) takaa lähtee tälläinen polku.

Voit valita kuinka pitkästi patikoit.

Opasteista puuttuu Haverinen, jonne on vain noin 5 km eli edestakaisin 10 km. Voit päättää lenkin pituuden. Ukkohallaa ei kannata valita kesällä, koska se on hiihtolatu. Varisjärven retkeilyreitille suosittelen eväitä. http://www.suomussalmi.fi/matkailija/luontokohteet_ja_aktiviteetit/retkeily/13_varisjarven_-saarijarven_polku_30-50_km_

Kylpylä/kuntosali

(kuva: http://www.suomussalmi.fi/kuntalainen/palvelut/kiannon_kuohut/kuntosali)

Tämä on näistä ainoa, joka ei ole ilmainen, mutta erittäin edullinen. Varsinkin jos asut hotellissa, koska kylpylän käyttö sisältyy hintaan. http://www.suomussalmi.fi/kuntalainen/palvelut/kiannon_kuohut/hinnasto

Ulkokuntosali

Kesällä kuntosalilla käynti on helppoa. Yhtä helposti kuin istahtaisit puiston penkille, voit istahtaa ulkokuntosalilaitteelle. Kun siinä sitten istuu, on aika luontevaa tarttua kahvoihin ja kokeilla nouseeko rauta. Jos nousee, saattaa olla selfien paikka. Tilaa on. Ilmaista on. Lapsia ilahduttaa vieressä oleva leikkipuisto Humula.

Uimarannat

Tuliko hiki jo pelkästä lukemisesta? Lisäksi on järvien uimarannat, jonne voi pulahtaa vilvoittelemaan. Jätkänpuistossa on yksi virallisista. Siellä voi olla jokunen ihminen jos on lämmintä. Ei monta.

Ruokaa

Liikkuessa tulee nälkä. Voit käydä syömässä maittavan aterian vaikka Kultaisessa kukossa https://www.kultainenkukko.fi/ tai Herkkusuussa https://www.ammanleipa.fi/4 tai jossain näistä http://www.suomussalmi.fi/matkailija/ruokailu

 

(kuva: http://www.suomussalmi.fi/matkailija/nahtavyydet_ja_kayntikohteet/muistomerkit_ja_patsaat)

Tälläistä on suossa rämpinen tulevassa Euroopan urheilupääkaupungissa, valinnan varaa riittää.

Ihmisiä Suomussalmen korpimailla ei tarvitse pelätä, jos sellaiseen törmäät, he eivät turhaan patsastele. Paitsi tuo yksi, Kianto, joka näyttäisi tekevän sinulle voitonmerkin. Hyvä kun liikuit.

 

(kuvat kuntosali- ja patsaskuvaa lukuunottamatta Sirpa Saarikoski)

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.