Bloggaaminen Wordpress

Blogin perustaminen on helppoa!

Paitsi minulle. Tämä ei ole ohje siitä, miten blogi pitäisi perustaa. Ehkä joku voi saada vinkin miten ei. Koska olen huono muuten dokumentoimaan, jää ainakin itselleni jotain ylös ja voin palata tähän virkistämään muistiani – jos vielä saan päähäni perustaa toisen blogin tai kissani alkavat vaatia omaa blogia, koska kaikilla muillakin on.

Alustan valinta

Mikä alusta? Blogger vai WordPress.org? Kolmas yleinen on wordpress.com, mutta sen jätin laskuista heti kättelyssä. Luin bloggauksia aiheesta, useassa sanottiin, että voit aloittaa Bloggerilla ja siirtyä myöhemmin WordPress.org:iin, jossa omistat koko homman itse ja se on muutenkin jotenkin pätevämpi. Tosin olen lukenut sujuvasti Bloggeriin tehtyjä blogeja, enkä ole huomannut mitään vikaa.

Joten ajattelin, että olkoon Blogger, mahdollisimman vähän teknistä säätämistä, keskityn vain sisältöön, en tekniikkaan. Kirjauduin Bloggeriin ja huomasin, että mieleinen ulkoasu on hankittava muualta, koska valikoima on rajallinen. Siinä vierähti muutama tunti (lue päivä) tutustuessa Bloggerin template valikoimaan mm. sivuilla http://www.etsy.com . Mietin mikä olisi sopiva? Kukalliset kiinnostivat, rajun hevarimaiset kiinnostivat, melkein kaikki blogipohjat kiinnostivat. Osa oli jopa alle kympin, mutta iskin silmäni 30 euron teemaan.

Mutta…iski järki tai järjettömyys, en halua maksaa mistään Bloggeriin liittyvästä, koska minulla on jo domain, kotisivutilaa ja kokemusta. WordPressin taivuttelemisesta siis. Tosin ei blogimuotoon eikä vuosiin.

Webbihotelli

Alustavalinta oli tehty. Olkoon se WordPress.org ja vanhalla omalla kotidomainilla. Saan sen tehtyä ilmaiseksi tai niillä kuluilla mitä jo maksan muutenkin nettisivun houstauksesta palveluntarjoajalle joka toimii kuin… ei, en ikinä tule käyttämään junan vessa metaforaa, ne jos mitkä ei toimi. Vaan hostingpalvelu.fi toimii kuin asiakaspalveluorientoitunut yritys, joka vastaa kun kysytään eikä ainoatakaan palvelukatkoa ole sivuillani huomannut koskaan. Paitsi itsestäni johtuvia. Ihan ilmaiseksi mainostan. Mikä on kai tyhmää, mutta en mä mikään myyjä ole. Olisinkin.

Teeman valinta ja asennus

Aiemmin olin vannonut WordPressin osalta vain maksullisiin teemoihin, ne toimivat luotettavasti ja niissä on hyvä tuki. Themeforest on ehkä paras lähde maksullisiin WordPress teemoihin https://themeforest.net/category/wordpress. Tein haun tietysti ”best rated” pohjalta”, koska se takaa, ettei teema ole täysin susi. Tosin kannattaa hakea muillakin hakuehdoilla, koska uusimmat teemat eivät luonnollisesti päädy heti ylös tähtisijoille.
Tipahdin tuoliltani. En teemojen kauneudesta, vaan nousseista hinnoista, keskimäärin 60 euroa/teema. Ei soveltunut ajatukseeni ”perusta blogi ilman kuluja.” WordPressissä on perusteema. Ajattelin ensin, että se kelvatkoon, vaikka uusin teema sattuukin olemaan juuri nyt yrityspainotteinen, ei blogipainotteinen. Kokeilin säätää sitä, mutta kaipasin lisää blogimaisuutta. Joten…

…etsimään ilmaisia teemoja WordPressiin. Niissä on hienoinen vaara, että koodi voi olla pikkuisen virheellistä eikä niitä päivitetä. Löysin ihan kivan oloisen teeman, asensin ja tein asetuksia tehdäkseni siitä oman. Se teema ei ollut napakymppi, sain jatkuvasti Forbidden 403 herjoja ja se söi hermoja, jos mikä. Googlasin tietysti kaiken mistä tuo voisi johtua, mutta mitkään toimenpiteet eivät auttaneet. Ensimmäinen on ”poista .htaccess tiedosto ja tee uusi.” Muuta oikeuksia tiedostoihin tai kansioihin, no ei niitä saanut muutettua, ilmeisemmin palveluntarjoajan asettaman tietoturvan vuoksi, mikä tietysti on järkevää jos ei halua uhmakkaasti esittää kutsuhuutoja hakkereille.

Joskus on parempi aloittaa alusta. Delete asennus. Uusi asennus. Uuden ilmaisteeman etsintään. Vihdoin löysin tämä aarteen: Blogeran https://srd.wordpress.org/themes/blogera. Näköjään hekin myyvät ”plus” teemaa maksullisena, mutta siihen en lähde, tällä mennään. Ja teema on luultavammin uusi tai ainakin päivitetty, koska Last updated on 17.4.2017.  Vähän naurattaa tuo kohta ”…with no fuss so you can customize in seconds to your requirements,..” No toki teeman taustaväriä voi vaihtaa sekunneissa, mutta koko projektiin on mennyt…voihan niitä sekunneiksikin sanoa. Tai viikoksi.

Teemassa ei ole kovin paljon toiminnallisuuksia, herkuista puhumattakaan. Mutta lähdetiedostot ovat hyvin ja selkeästi kommentoituja. Pääsin erittäin pitkälle ennen ensimmäistä Forbidden 403 herjaa, mutta herja katosi tällä kertaa yhtä mystisesti kuin oli tullutkin. Ennen teeman etsimistä olin kieltänyt itseltäni sortumisen slideria juoksuttavaan pohjaan, niin hienoilta kuin ne näyttävätkin, ne eivät ole tekstivetoisen blogin juttu. Responsiivisuus (sivun mukautuminen laitteen mukaan) on taasen jokaisen blogin tai sivun juttu, uusissa teemoissa tuskin törmää sellaisiin joissa ei sitä ole, mutta vanhoissa päivittämättömissä kyllä.

Kuvapankit

Blogin ulkoasuun tarvitaan kuva/kuvia. Ilmaisperiaatteellani jatkaen ajattelin sen löytyvän nopeasti. Löytyi nopeasti blogeja, joissa mainostettiin noin kahtakymmentä erilaista ilmaista kuvapankkia. Siinäpä sitä oli kahlaamista. Eri kuvapankeissa on erilaiset hakusysteemit, aikaa kuluu kun kokeilee hakusanoja ja katsoo mitä ruudulle lävähtää. Tallensin muutaman kiinnostavimman. Ensin tein ulkoasun WordPressin perusteemaan hienolla mustavalkoisella retrohuoltoasemakuvalla. Joka ei ollut kovin toimiva, ehkä kirjottamiseen keskittyvässä blogissa puoli ruutua peittävä pääkuva ei ole se oleellisin juttu.

Alussa päätin, että en laita mitään liian ilmeistä kuvaa, esimerkiksi kirjoituskonetta ja kirjaa. Alut ovat alkuja ja lopputulokset lopputuloksia.

Asetusten säätäminen

 

Täytyy muistaessa mainita, koska suomenkielistä WordPress-ohjeistusta löytyy suhteellisen vähän, törmäsin tietoa etsiessäni usein tähän sivustoon: https://wpopas.fi. Hyvä kun joku on jaksanut jakaa asiallista tietoa. Ei pidä unohtaa WordPress.org:in virallisten sivujen omaa englanninkielistä tukifoorumia https://wordpress.org/support/forums. Tosin itse muistin sen vasta nyt, tätä tekstiä blogipohjaan siirrellessä.

Teemassa voi säätää helposti taustaväriä, vaihtaa yläkuvaa tai laittaa halutessaan vaikka koko sivun taustakuvan. Pysyttelin ”keep it simple” linjalla. Jos WordPress on entuudestaan tuttu, eli tietää mitä ovat vimpaimet, footerit, headerit, niin eipä hätää.

Teemaan kuuluu headeriin (yläpalkkiin) sijoitettavat mailiosoite ja puhelinnumero. Outoa, että teemaan on tehty asetus, joka vaatii määrämuotoisen mailiosoitteen, jossa on @ -merkki täysin paikallaan, mikä on spämmipostaajan unelma. Aikani etsin sitä kohtaa php-tiedostoista, mistä moisen voisi muuttaa, mutta joskus on parempi luovuttaa. Ohitin tämän asian ovelasti. Laitoin sähköpostiosoitteen puhelinnumerokenttään – siksi siinä on puhelimen kuva. Mutta eikö sähköposti ole uusi puhelin?

Valmiina on myös somekuvakkeita, joista laitoin näin aluksi vain Twitterin (jolla en vielä tee mitään, mutta siihen liittymisen jälkeen roskaposti on lisääntynyt) sekä oman rss-syötteeni kuvakkeen. Mahdollista on lisätä esim. Facebook ja Instagram-kuvake. Sivupalkki lähtee liikkeelle yksinkertaisena. Linkkejä tai rss-syötteitä sinne kertyy kun kertyy.

Lisäksi normaalit luku, kirjoitus, keskustelu ym. asetukset. Laitoin kommentit hyväksyttäviksi, niin suositeltiin useassa paikassa mm. spämmin varalta. Täytyy katsoa jatkossa tarvitseeko sitä, tämmöinen tylsähkö blogi ei ehkä houkuttele kivien heittelijöitä niin paljon, kuin jokin raflaavampi aiheinen.

WordPressissä avatar kuvan asentaminen ei käy vain kuvan lautauksella, vaan jostain kumman syystä pitää kirjautua wordpress.com:iin (vaikka olemme täysin toisessa wordpress.orgissa) https://fi.gravatar.com ja ladata kuva sinne, josta se yhdistyy oikeaan url:iin. Mitenkähän käy yhteistyö bloggerin kanssa, saas nähdä.

Teema on ehkä espanjalainen (tästä en ole varma, blogera on kuitenkin sanakirjan mukaan espanjaa ja tarkoittaa bloggausta) ja kieli englanninkielinen, joten, englanninkieliset termit oli muutettava suomenkielisiksi. Kääntelin sanoja koodin seasta tiedostokohtaisesti, joka asia jossain kohtaa kävi kiristämään hermoja. Kunnes nurkan takaa hiipi mieleeni aiemminkin käyttämäni käännösohjelma Poedit https://poedit.net. Sen käyttö vaatii sitä, että teema tukee monikielisyyttä. Tämä tietysti tarkistetaan ennen teeman valintaa ja säätämistä. Paitsi minä en ollut tarkistanut. Pieni jännitystärinä – mutta Blogera ei pettänyt, kielitiedosto löytyi ja poeditin avulla hoitui loppu kääntäminen helposti sana sanalta. Ei siinä kaikkia sanoja ollut, edelleen näkyy ”by” ym. pieniä juttuja, mutta – sellaista elämä on.

WordPressiin saa paljon erilaisia lisäosia, niin Google-näkyvyyteen, spämminestoon, puhumattakaan kaikenmaailman karuselleista. Mutta…mitä vähemmän lisäosia, sitä vähemmän ylläpidettävää, sitä vähemmän hidastavia elementtejä – sitä vähemmän huolia.

Google analytics

Fiksut ja rohkeat lataavat lisäosan, jolla Google-analyticsin asentaminen käy nopeasti. Tietysti ne oman sivun analyticsin koodipätkät on haettava Googlelta ihan itse https://support.google.com/analytics/answer/1008015?hl=en&ref_topic=3544906. Koska olen jääräpää ja yritän pärjätä mahdollisimman minimimäärällä lisäosia, laitan Googlen antaman koodinpätkän suoraan tiedostoon.

Google antoi ohjeet, että luodaan analyticstracking.php-niminen tiedosto (joka sisältää sen oman analytics-koodinpätkän) + lisätään jokaiseen -php tiedostoon body-tagin perään koodi (jonka saa sieltä analyticsistä, mutta jota en voi liittää tähän, koska menee muuten erroriin, lukeeko WordPress PHP:tä täältä artikkelin sisältä, ei kai??)

…joka homma olisi jo tehty, ellen olisi lähtenyt etsimään oikotietä mm. tältä sivulta: http://www.wpbeginner.com/beginners-guide/how-to-install-google-analytics-in-wordpress/comment-page-1/#comments

Ohitin tietysti lisäosien käyttämistä koskevat ohjeet ja menin suoraan ohjeeseen, jossa neuvottiin laittamaan tietty koodi omalla analyticskoodilla lisättynä suoraan teeman functions.php tiedostoon, jonka tarkoitus olisi ollut levittää analytics muillekin .php sivuille. Laitoin, sivu meni rikki. Luin ko. sivun kommenttikenttiä, jossa vaihdettiin kokemuksia ongelmista ja kokeilin jotain, mutta koska sivu pysyi Parse errorissa, otin koodihöskän pois. Nyt analytics-koodi köllöttää teeman headerissa (samaisen linkin toisen ohjeen mukaan) ja odottelen pari päivää alkaako analytics workkiä. Luultavasti ei, jolloin palaan kohtaan ”käytä Googlen ohjeita.” Jonka epäonnistumisen jälkeen lataan sen lisäosan.

Julkaisu

Ennen julkaisua kannattaa tehdä kaiken varalta varmuuskopio tai kloonaus (käy nappia painamalla hostingpalvelimessa, siinä on se ero, että esim. itselläni on paketti johon sisältyy 5 tietokantaa, kloonaus varaa tietokannan, varmuuskopio ei. Klooniblogin etu on, että voi tehdä kokeiluja ihan rauhassa ja oikea blogi pysyy samaanaikaan ennallaan.) Lopuksi siirto koesivulta oikealle sivulle. Ja tajuaminen tässä vaiheessa, että se koesivu olisi käynyt kloonisivusta…no pikkujuttu.

Pientä säätöä vailla

Kun siirto on tehty, huomaan, että artikkeliin kommentoijalle ei tule mitään kuittausta siitä, että viesti on lähtenyt hyväksyttäväksi. Paitsi jos laittaa sähköpostiosoitteen, jota ei edes vaadita. Silti se tulee WordPressiin hyväksyttäväksi, mutta ei mailiin, joka on merkitty oikein asetuksiin. Annan olla, ja teen sivupalkkiin pienen ohjeen tästä. Tutkin ja hutkin myöhemmin, kun ehdin. Johtunee teemasta, vaatinee lisäosan tai jotain…

Paljastan vielä  yhden tekemäni tyhmyyden. Kopioin tämän tekstin Wordistä. Ja ihmettelin miksi ei suostu päivittämään artikkelia, vaan menee siihen 403 virheeseen. (Jos on olemassa epäonnen lukuja, niin mun hate-so-much-luku on kyllä 403…) Luulin että bloggaus on liian pitkä. No eihän liian pitkää bloggausta (kai) voi olla olemassakaan. En tosin tiedä ennätystä, voisiko romaanin verran tilittää yhteen bloggaukseen? Google, tuo kaikkien epätoivoisten blogivirittelijöiden ystävä, ohjasi sivulle http://aiheet.domnik.net/wordpress-ohjeet/word.shtml jolloin tajusin ilmeisen asian, Wordin ja WordPressin asetukset riitelevät keskenään. WordPressin editorista löytyy ”Lisää muotoilemattomana” -painike, jota painamalla liitetyn tekstin pitäisi puhdistua Wordin muotoiluista, mutta on parempi  kirjoittaa suoraan WordPressiin, vaikka se ruutu siinä pienempi onkin…

Tuota artikkelia lukiessa tuli äkillinen halu päivittää sittenkin yksi lisäosa, nimittäin peruseditori TinyMCE on aika suppea ja kun Word on mieluiten nou nou, niin TinyMCE Advanced https://fi.wordpress.org/plugins/tinymce-advanced/#description  on näppärä Wordpressin käyttäjälle. Että se siitä periaatteellisesta lisäosattomuudesta, ei kestänyt edes yhden bloggauksen vertaa.

Miksikö tuossa on taustakuva vaikka ei pitänyt olla? Sen laittaminen onnistui sekunnissa.

Lopullinen hinta?

Koska maksan jo ennestään webbihotellista sen hintaa en laske, WordPress.org julkaisualusta on ilmainen, käytin ilmaista kuvapankkia yläkuvaan ja latasin ilmaisen Teeman. Eli periaatteessa ilmaista. Tosin varasin ”kirjaimetkattoon.fi” domainin 15 eur, siltä varalta, että haluan siirtää blogin sinne ja käyttää tätä domainia vaikka staattiseen kissakuvaan.

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.